Den første store Genesis-plata

2ACAE05A-198B-4801-B72B-7EF208333D1BI dag er det 49 år siden Genesis ga ut «Foxtrot» (1972).

Tekst: Martin Johannessen

Plata ble spilt inn i Island Studios i London med Genesis og Dave Hitchcock som produsenter. Hitchcock hadde produsert Caravans «In the Land of Grey and Pink» (1971) som imponerte gutta i Genesis.

Det var den fjerde studioplata til Genesis og den andre med den klassiske besetningen; Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford, Phil Collins og Steve Hackett. Og for første gang gikk Genesis rett inn på listene i England og krabbet seg opp til en 12. plass.

Både «Trespass» og «Nursery Cryme» var gode plater. Men det var på «Foxtrot» at Genesis slo ut i full progressiv blomst, særlig med 23-minutter lange «Supper’s Ready».

«Foxtrot» er den første store Genesis-plata. «‘Foxtrot’ was where we first started, in my opinion, to become significant,” sa Tony Banks i et intervju.

I et retrospektivt intervju fra 2007, sier Peter Gabriel: «I think we were confident in a way we hadn’t been before. So that gave us the mental platform on which to build something like ‘Supper’s Ready,’ which is still one of the things I like best, looking backwards.»

«Supper’s Ready» tar opp nesten hele side 2 på plata. Episk og ambisiøst, med sprø lyriske referanser og uvanlige taktskifter, et overflødighetshorn av musikalsk kreativitet. En låt som ikke lignet på noe annet på den tiden.

“It was about creating a film for the ear rather than the eye,” sa Steve Hackett i et intervju.

Peter Gabriel skrev teksten. I et intervju i 1986 beskriver han låta «som en personlig reise som ender opp med at du vandrer gjennom scener fra Åpenbaringen i Bibelen.»

Classic Rock har en leseverdig artikkel om låta: «Supper’s Ready: how Genesis made prog’s first great epic»: https://www.loudersound.com/…/the-story-behind-the-song…

Side 1 byr også mange strålende låter. Åpningslåta «Watcher of the Skies», med den fete mellotron-introen, ble den første og eneste singlen fra plata. Det var også åpningslåta på konsertene på den tiden.

«These chords created an incredible atmosphere. That’s why it’s just an incredible intro number,» sa Tony Banks.

«Time Table» er en melodiøs liten perle. «Get’Em Out by Friday» har, i følge Mike Rutherford, den beste teksten fra Peter Gabriel. På slutten av 70-tallet ble låta til en tegneserie av franske Jean Solé, og ble gitt ut i magasinet «Fluide Glacial».

«Can-Utility and the Coastliners » er for det meste skrevet av Steve Hackett. Låta hadde vært med på settlista tidligere med titlene «Bye Bye Johnny» eller «Rock My Baby». Den er å finne på diverse bootlegs.

I dissse filmene forteller bandet om “Foxtrot”:

Genesis on Foxtrot Complete Interview 1 of 3

https://www.youtube.com/watch?v=Sln5c5vKFF4

Genesis on Foxtrot Complete Interview 2 of 3

https://www.youtube.com/watch?v=0aH9kcLuNCU

Genesis on Foxtrot Complete Interview 3 of 3

https://www.youtube.com/watch?v=pdDfgrphkPQ

Lyttelua
Lyttelua
Artikler: 192