Holder inn i evigheten

Plateanmeldelse: Erlend Ropstad – «Like evig som oss» (album, 2024)

Erlend Ropstad er ute med nytt materiale igjen, to år etter det kritikerroste albumet «Da himmelen brant var alle hunder stille». Ropstad fikk en stor hit med «Svevde høyt der oppe» fra den skiva. Personlig var jeg stor fan av albumet «Brenn siste brevet» (2019), og Ropstad har sakte, men sikkert bygd opp sin karriere stein for stein både i forkant og i etterkant av den skiva. Noen ganger har jeg slitt litt med å tro helt på ham, men det har variert.

På «Like evig som oss», er jeg derimot helt med igjen. Dette er stadionrockeren Ropstad på sitt beste. Her får vi de reneste rocke-anthems iblandet noen fantastiske ballader av den typen som bare Ropstad kan skrive her til lands (i nabolandet har flere behersket denne kunstformen). «Like evig som oss» oppleves også som mer produsert og mørkere enn forgjengeren – og det nye lydbildet kler Ropstad godt.

Det hele åpner med hylende gitarer og klassisk Ropstad i låten «Jeg husker åssen du sang», en låt som ifølge ham selv ble skrevet i en periode han hørte mye The Killers. På spor nummer to, den sterke duetten med Lars Winnerbäck, «Kyrie Eleison», forstår vi at Ropstad mener alvor denne gangen, et inntrykk som blir bekreftet med den formidable «Holde vakt». Legg merke til hvordan Ropstad tør å la synthen dominere i bridgen. 

Skiva holder det samme skyhøye nivået utover, bare hør tittellåten «Like evig som oss» med det vanvittig fengende refrenget. Dette er rock med pop-teft. Tematikken drar oss over i den nydelige balladen «Evigheten ender», som minner litt om Morten Abel – nydelig krydret med blås og stemningsladd damestemme på tampen. 

«Alt som var bra» sender oss rett tilbake på rockekjøret med sløye riff og Springsteen-piano. «Endelig regn» er også nydelig arrangert med «Streets of Philadelphia»-synth og ditto kantspill på skarptromma.  Den strålende andresingelen «Filmen om oss» har et herlig riff og drives framover av Ropstads eminente medmusikanter.

Ropstads evne til å fortelle historier på et enkelt språk er få andre forunt. Denne gangen lykkes han med å få lytteren til å sluke hvert ord. Historier der temaene ofte spinner rundt temaer som fortid, nåtid, evighet og forgjengelighet. Ropstad synger med så stor innlevelse og energi at stemmebruken hans tilføre musikken en melodisk kraft det er umulig ikke la seg rive med av.  

Albumet holder et utrolig jevnt og høyt nivå fra A til Å. Ropstad har likevel spart rosinen i pølsa helt til slutt, for der finner vi den usannsynlig sterke og selvbiografiske «Da kom hvalene». Her klaffer alt så til de grader at Ropstad befinner seg i selskap med de største i Skandinavia. Skal du høre kun én norsk låt i år, så hør denne.  

«Like evig som oss» er i hvert fall et av de beste skandinaviske rockealbum undertegnede noen gang har hørt.

Plata slippes fredag 18. oktober 2024.

 

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 225