Gunnar Hall Jensen tør å stille de aller største spørsmålene i sin dokumentar «Gunnar goes God». Popklikk spør ham like godt ut om film.
– Beskriv filmen din i en setning.
– «Gunnar Goes God» er en personlig dokumentar om en vanlig middelklassemann med villa, volvo og vov vov som våger å stille de aller største spørsmålene om mening, kjærlighet og Gud.
– Hva er du mest fornøyd med når det kommer til filmen din?
– At jeg lager en film som er relevant for vanlige mennesker.
– Tre beste filmer gjennom tidene med begrunnelse?
1. «Raging Bull» (Scorsese 1980). Fordi det er den klassiske amerikanske fortellingen om et menneske hviss største fiende er han selv. Og ikke minst fordi Scorsese med sitt billed og- musikkspråk gjør den egentlig motbydelige fortellingen om et høyst dysfunksjonellt menneske poetisk og vakker på en måte få andre filmer klarer.
2. «Heat» (Mann 1995). Fordi Mann makter å gjøre en egentlig tradisjonell politi/ røver- fortelling til noe annet, til noe mer. Det er ikke bare en storslagen fortelling i bilder og lyd med et iskaldt fremstilt Amerika. For meg er det sterkeste filmens fokus på relasjonen mellom mann og kvinne. Den handler om mannen som «må» gjøre oppdraget, sin «mission», med kjærligheten som offer. Den eneste i filmen som våger å prioritere kjærligheten (Val Kilmer) «vinner», det vil si ihvertfall overlever med både livet og kjærligheten i behold. Alle de andre mannlige hovedrollene som gir alt for «karrieren/eventyret» mister enten livet eller kjærligheten, eller begge deler.
3. «Come and see» (Klimov 1985). Et russisk epos om krigens redsler på en realistisk måte jeg ikke har sett før eller siden. Man ser konsekvensene av den tyske invasjonen i Russland gjennom en ung gutts øyne på en måte som er rystende. Jeg var dårlig i flere dager etterpå.
– Favorittbok ?
– Charles Bukowskis «Ham on Rye» fra 1982. Fordi Bukowski med et hardt minimalistisk språk makter å fortelle om et menneske som for en gang skyld kjennes virkelig.
– Favorittplate ?
– The Jam: «All Mod Cons». En oppvekstplate. Jeg var vel en slags mislykket middelklassepunker, altså egentlig aldri særlig punk. Og da passet The Jam perfekt til mitt lille opprør. Holder i dag også!
– Hvem er tidenes kuleste skuespiller?
– Steve McQueen.
– Hvem er tidenes beste regissør?
– David Lynch, Elia Kazan, Martin Scorsese (tidlig periode), Cohen brødrene, Ingmar Bergman, Terence Malick, Errol Morris, Charlie Chaplin, Pedro Aldomovar, Quentin Tarantino, Alfred Hitchcock, Spike Jonze, Michael Moore, Wes Anderson, Gus Van Sant, John Cassavetes. Francis Ford Coppola (tidlig periode), Woody Allen (tidlig periode), Wim Wenders (tidlig periode). Peter Weir. Krzysztof Kieslowski, Milos Forman, Sam Pekinpah.
– Hvem er tidenes beste manusforfatter?
– Charlie Kaufman
– Hvem er tidenes mest underkjente regissør?
– Jim McBride for «Breathless» 1983. Generellt betraktet som ett kommersielt makkverk, men etter min mening amerikansk filmkunst på meget høyt nivå
– Hva heter Norges beste film gjennom tidene?
– «Reprise» (Joachim Trier 2006).
– Beste filmopplevelse?
– Edgar Reitz TV-serie «Heimat» del 1 (1984) på kino.
– Hvilken film var den siste du kjøpte?
– «Band of Brothers»- boks.
– Hva så du sist på kino?
– «Om guder og mennesker» (Xavier Beauvois).
– Hva ville du spurt Robert De Niro om hvis du hadde ham til bords?
– Hvorfor selger du ditt talent til så mange dårlige filmer?