Hvis du kun skal se én film de nærmeste dagene, få frem denne på skjermen!Mye kan sies om Cate Blanchett, men det er ingen tvil om at hun er en karakterskuespiller i verdensklasse. I den australske perlen «Little Fish» (2005) spiller hun en eks-junkie som forsøker å komme seg videre i livet. Men hver gang hun ser et glimt av lys og forsøker å ta ett lite steg fremover, blir hun dratt tilbake i mørket av fortidens spøkelser.
Rollefiguren til Blanchett, Tracy Heart, bor med moren og broren i et område av Sidney hvor heroinen flyter. Til daglig er hun butikksjef i en videobutikk og forsøker å skaffe til veie finansiering slik at hun kan bli medeier. Men å finansiere investeringen på lovlig vis viser seg umulig for en eks-heroinist. Hun kan ikke stille til veie noen form for sikkerhet, samtidig som hun har kredittkortsvindel på rullebladet.
Etter fire års fravær dukker plutselig eks-kjæresten Jonny Nguyen opp, stilig kledd og angivelig i gang med ny og vellykket karriere som aksjemegler. Han tilbyr seg å hjelpe Tracy med finansieringen av videobutikken, men etter hvert viser det seg at pengene skal skaffes til veie på en litt annen måte enn det Jonny først hevder er tilfelle.
Et gjennomgående tema i filmen er hvor enkelt det er å lyve overfor de nærmeste, bare man slipper unna de ubehagelige realitetene i livet. Den kanskje sterkeste delen av filmen er scenene hvor Blanchet i stillhet gjennom en suveren rolletolkning viser hvor mye hun sliter med å tilpasse seg et normalt liv. Hun slites mellom lojaliteten til moren og stefaren Lionel Dawson, mannen som dro henne med ned i avgrunnen og som fortsatt ikke har greid å kvitte seg med avhengigheten.
Han er en eks-rugbystjerne som etter at karrieren tok slutt har greid å livnære seg på gamle bravader. Et homoseksuelt forhold til en australsk millionær kompliserer relasjonene ytterligere, og filmen ender da heller ikke 100 prosent lykkelig.
Filmen er regissert av Rowan Woods og sanket fem australske filmpriser, inkludert prisen for beste skuespillerinne.
Et pluss for undertegnede var å bli minnet på australsk popmusikks storhetstid på 80-tallet. Et av de største bandene var Hoodoo Gurus som i en periode klemte ut popperle etter popperle, uten at vi i vår del av verden merket så mye til det.
Her er en ganske fersk konsertversjon av «A Place in the Sun», en låt som ble brukt i filmen
Og når vi er i farta sper vi på med én sang til, «What’s My Scene» fra det fantastiske 1987-albumet «Blow Your Cool».
Her er traileren til filmen: