Beirut fra Vesterålen

Plateanmeldelse: Beirut- «Hadsel» (album, 2023)

Bak den overraskende tittelen på det amerikanske bandet Beiruts sjuende studioalbum skjuler det seg en forklaring – vi kommer tilbake til akkurat det.

Aller først kreves det en liten oppfriskning rundt bandet. Beirut er altså et amerikansk band, det vil si band og band … i all hovedsak består Beirut av multiinstrumentalisten Zach Condon fra Santa Fe. Condon skriver mesteparten av materialet og spiller blant annet ukulele, tangenter og trompet. Sangene hans er sterkt inspirert av østeuropeisk folkemusikk og er i så måte noe helt for seg selv. 

Jeg husker at Beirut var på alles lepper for omkring 15 år siden. Deretter forsvant de litt, i alle fall for undertegnede. Men se, Condon har gitt ut plater jevnt og trutt, riktignok med et lite opphold mellom «No No No» (2015) og «Gallipoli (2019).

På det hvite coveret på den nye plata ser vi kun et bilde av ei lita trekirke, og den kirka står i øykommunen Hadsel i Vesterålen. Der (i kirka altså) har Condon søkt tilflukt fra ei opprivende midtlivskrise, og funnet tilbake til den den kreative prosessen, og på en måte kommet ut som et nytt og bedre menneske i andre enden med denne nydelige plata. Låtene har blitt til på kirkens gamle orgel, det høres tydelig på førstelåten for eksempel, den ypperlige «Hadsel» eller på instrumentalen «Melbu».

Mange av titlene på plata er hentet fra lokale stedsnavn i Vesterålen, som «Melbu», glimrende «Stokmarknes» og like gode «Spillhaugen», mens andre handler litt mindre konkret om oppholdet i nord, som «Arctic Forest» og «Island Life». 

Naturen og det barske klimaet må virkelig ha gjort Condon godt, for «Hadsel» er blitt et positivt, drømmende og inspirert album. Utvilsomt noe av det beste fra Beirut på mange år, uten at jeg har hørt på alt, det må innrømmes. Beirut fremstår denne gang som et slags akustisk Sufjan Stevens i møte med Neil Hannon.

Platas momentum ligger i kombinasjonen av kirkeorgelet og den sterke bruken av perkusjon, sammen med Condons sakrale stemmebruk. Unikt og vakkert. Beirut anno 2023 er definitivt fortsatt å regne med.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 252