Definitivt årets sommerplate

Latterlig bra!
Latterlig bra!

Det er ikke så mye å si egentlig. Bare lytt på Hästpojkens fjerde album «Hästpojken är död». Og smil, le, gråt en skvett og dans… dans!

Kanskje ikke sånn de danser til EDM eller liste-R&B. Litt mer som vi (relative) gamlinger danset til 90-tallsindien i røykskyene på dunkle klubber for en evighet siden. Ja, jeg innrømmer det, jeg kjenner på en nostalgi når jeg lytter på denne plata.

Men, først og fremst er «Hästpojken är död» et pop-euforisk «comeback», hele fem år etter den forrige plata deres «En magisk tanke» så dagens lys. Hva kjernemedlemmene Adam Bolméus og Martin Elisson har drevet med i mellomtiden vet jeg ikke, men det må ha vært noe bra, for resultatet er en knallbra plate.

Der den forrige plata kanskje hadde et høydepunkt som overskygger det meste, den uimotståelige hiten «Sommarvin», så er denne plata kanskje hakket jevnere. Den består av 10 deilige poplåter som alle klokker inn rundt tre minutter, enkelt og greit. De har også med seg et kobbel av bra folk, hovedsakelig fra Göteborgspopen, som tangentspilleren Matti Ollikainen (Franska Trion, Håkan Hellström ++) og Joel Alme (sjekk for all del hans magnifikke plate «Flyktligan»).

Hva får du så når du setter på denne plata? Du får perfekte pop-melodier, gjenkjennelige drypp om Livet med stor L, allsangvennlige tekster og et tjuvlån eller tre fra nyere musikkhistorie. Og det er ikke noe galt med det, når resultatet er så fint som dette.

Anslaget er der allerede i åpningslåta «100 dagar», en ganske konvensjonell «pop-dänga» der kassegitaren og Martins lett bedende stemme assisteres av en herlig blåserrekke. «Råttansår» var første singelslipp fra plata tidligere i vinter: dette er rekkehus-indie av ypperste sort! En noe angstfylt tekst om «man har et topplån, fyra barn eller tre / ja det är alltid nåt som håller i hop förståndet» og «at det är samma liv, bara skildatidsfördriv» toppes av lett brumlende bass, trommedriv og et himmelsk pianokomp. Når Martin synger «fortsätter, fortsätter, fortsätter…» mot slutten av låten er i hvert fall jeg solgt. Det kostet ikke mer Göteborgs-tristesse enn det.

Ballade med power
Ballade med power

Power-balladen «Där vi möts» er platas desidert mest catchy øyeblikk. Igjen er det kassegitarer og piano som står i sentrum for en låt om det der litt dysfunksjonelle forholdet hvor den ene er litt for avhengig av den andres blikk og meninger: «har gjort ingenting i dag / sätt på TV / lagat mat/ och väntat».

Tekstene er i det hele tatt fantastiske, som alltid fra Hästpojken. Det er noe hverdagslig og gjenkjennelig i det Martin Elisson synger om med sin langt fra perfekte, men troverdige stemme. Det handler om livets små øyeblikk, en slags angst, men også en aksept for at livet kanskje har tatt en ny vending, mot forpliktelser og bort fra et utsvevende rockeliv.

Dette kommer fint til syne i «Family Man» som nok er platas mest utypiske låt arrangementsmessig. Det er litt mindre kassegitar, her får vi piano og tverrfløyte fra øverste hylle traktert av Dungens Gustav Ejstes! Det er rett og slett utsøkt pop-håndverk: «Men oh / min pappa och jag är samma gubbe nu / ooh / precis som han går jag itu / men, jag kommer aldrigva nån bad boy / jag är en family man».

Blir du ikke berørt av en så fin poplåt og tekst, så må jeg nesten spørre om du har et hjerte av stein? De følger opp i kassegitarhymnen «Ofödda lilla barn» der Martin bidrar med livsvisdom til den oppvoksende slekt.

«Gehenna» er en låt der Hästpojken vel er på sitt mest «inspirerte» med det ganske åpenbare lånet fra New Order, men vi lar den gå der de synger om seg selv og bandet som livsprosjekt. I «Hosianna» får vi Göteborgs-pop av fint merke og en anerkjennelse av at «det är så jag lever!»Avslutningslåta «En del av mig är alltid nån annanstans» er deilig synth-drapert ballade som inngir håp om at vi får mer musikk fra Hästpojken om noen år igjen.

Hästpojken lever!

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 170