Melodiøs kickass

Sweden (the band)

Sweden (the band) fra Fredrikstad har akkurat sluppet albumet  ”Sixes and Sevens”. Et album som flere ganger har fått Popklikk-redaksjonen til å  å rive av seg drakta og juble som faen.

Popklikk har snakket med en av bandets to spydsisser, Fredrik Gretland. En mann som foruten å elske Fred Perry pg Popsicle, har vært med på å lage et av årets beste norske album så langt.   

 
 
 

Sixes & Sevens

– For uinnvidde; hva er bakgrunnen for bandnavnet?

– Vi var veldig opptatt av svenske band på 90-tallet. De hadde sin egen britpop på en måte, som ikke hadde noen motpol i Norge. Masse bra gitardrevne, melodiøse band. Så vi syns det var litt artig å kalle oss opp etter det.

– Hvordan vil du beskrive musikken på ”Sixes and Sevens”?

– Vi syns ikke debuten vår var så 90-talls inspirert som mange anmeldere skulle ha det til, det er mer 90-tall over denne. Og litt tidligere 90-tall også. Det er fuzz pop, det er det vi driver med.

Les Popklikks anmeldelse her

– Hva er dere mest fornøyd med på ”Sixes and Sevens”?

– Hehe, at vi kom i mål! Vi syns det ble en solid skive som fungerer veldig bra fra start til slutt. En god oppfølger til ”The Sycamore Tree”. Syns vi selv da.

– Plukk ut to favorittlåter fra plata.

– Jeg er svak for ”Icy Lanes», den siste låta vi skrev til dette albumet, jeg syns den har noe litt a-typisk oss over seg. Den er litt smart, det er det ikke så ofte vi er så opptatt av. Max en gang per album. Også syns jeg ”Kiss The Moon” er kick ass, jeg har ikke skrevet den så jeg kan si det med god samvittighet. En dritbra poplåt rett og slett.

– Hvilken av låtene på plata ga dere mest motstand?

– Vi slet med ”Those Days”, den har hatt fem forskjellige refreng og verset var en bro på et tidspunkt. Vi syns den ble fin til slutt. At Andreas Grøtterød eks Kung Fu Girls, som er store helter for oss, ble med å synge på den gjorde den ekstra fet.

– Hvordan møttes dere og når forstod dere at skulle lage musikk sammen?

– Christian og jeg har kjent hverandre lenge og spilt i flere band sammen. Vi spilte i et band som het The Tennessee Beats. Da det la inn årene, ville Christian og jeg fortsette å jobbe sammen, og da ble det Sweden.

– Hva slags musikk hørte dere på i ungdomstiden?

– Mange svenske band som nevnt, men også mye amerikansk og engelsk indie som for eksempel Dinosaur jr. Lemonheads, Ride og Ash. Og Iron Maiden.

– Hvilke planer har dere for framtiden?

– Vi skal turnere så mye vi kan frem mot sommeren, spille festivaler, begynne å skrive nye låter, spille inn ny skive.

– Vinyl, cd eller strømming?

– Jeg har et romantisk forhold til vinyl, har flest cd&apos, bruker mest streaming. Men jeg må si vinyl, selve formatet er supert, det låter bedre, ser kulere ut og er det fysiske formatets siste skanse.

– Hvem er tidenes kuleste sanger?

– Som i vokalist? Shit, Roger Daltry eller J. Mascis. Eller mener du låter? Hmm… Blue Oyster Cults “Dont Fear The Reaper», «All Along the Watchtower» med  Jimi Hendrix og Rolling Stones «Symapthy For the Devil». Det ble gamle klassikere i dag, men det der forandrer seg hele tiden. Men det er tre mesterverk.

– Nevn tre album som har betydd mye for dere.

– Brainpools ”Soda”. En pilar i den svenske powerpopen. Et av de første bandene vi hørte på som man tenkte at sånn vil vi også spille. ”Puzzle» av Kung Fu Girls. Den beste norske skiva ever. Fuzzpop på sitt beste. Popsicles ”Popsicle”. De litt mindre sukkersøte, men mer raffinerte svenskene. De tidligere skivene til bandet er også dødsbra, men denne har noe helhetlig over seg som er uovertruffent.

– Velg mellom følgende:

– “Braking Bad” eller “The Sopranos”?

– “The Sopranos”. Beste tv-serien ever.

– The Ramones eller The Clash?

– The Ramones. Umulig ikke å like dem. Aldri fått helt fot på The clash

– Fred Perry eller Fila?

– Fred Perry. Svensk 90-tallspop-fashion.

– The Beach Boys eller Neil Young?

– Åh, dritvanskelig, elsker begge. Hipp som happ, i dag: The Beach Boys.

– Big Star eller Bruce Springsteen?

– Også supervanskelig. Så akkurat Big Star- dokumentaren, som anbefales! Bruc Springsteen har jo gitt ut mye mer så det er en litt urettferdig konkurranse. Tror Bruce vinner i dag på kvantitet.

– Teenage Fanclub eller Tom Petty?

– Men i hælvete da, det her er jo umulig… må si Tom Petty.

– My Bloody Valentine eller Nirvana?

– Aldri hørt noe særlig på noen av dem, men liker MBV best.

– Popsicle eller Ulf Lundell?

– Popsicle, lett. Et superviktig Sweden-band.

– The Smiths eller Madonna?

– The Smiths, utrolig mange fine melodier og Johnny Marr er et geni.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1773