Modige tårer

Plateanmeldelse: Kari Bremnes – «Ennu her» (EP, 2024)

Kari Bremnes er på mange måter Norges svar på Emmylou Harris; høyt respektert, anerkjent og beundret. Eller, kanskje mer riktig, hun er en slags kvinnelig Leonard Cohen, poetisk, sentimental og skarp.

I flere år var Kari Bremnes uløselig knyttet til Kirkelig Kulturverksted, men med det formidable albumet «Og så kom resten av livet» (2012) kuttet Kari og co båndene til plateselskapet (som kanskje var litt stigmatiserende for bandet). 

At Kari ikke fikk prisen ‘Årets album’ for 2012-utgivelsen, er en forbigåelse av dimensjoner fra Spellemann sin side. Personlig har jeg felt mine modige tårer over «E du nord», «Trist når du får tenkt dæ om», den utrolige «Nytt imellom oss» og «Tidlig», opptil flere ganger. Tilsvarende følelsesreaksjon vet jeg har inntruffet hos mange andre voksne menn (og kvinner) – dette har jeg fra sikkert hold. Det er ikke mange artister som har dét på samvittigheten.

I 2017 kom albumet «Det vi har», og som etablerte den ‘nye’ elektroniske og kjølige sounden til bandet. I de senere årene har Kari skrevet stort sett alle sangene i tospann med maestro Bengt Egil Hanssen som også har fungert som produsent på Karis utgivelser siden 2005. Personlig synes jeg til tider at det kan bli litt mye Hanssen i monitor, men heldigvis har Kari et knippe utrolige gode musikere i bandet i tillegg til Hanssen; Børre Flyen (trommer), Petter Unstad (bass) og Børge Petersen-Øverleir (gitar).

På EP’en «Ennu her» har bandet dyrket kombinasjonen av den elektroniske og den organiske sounden ytterligere, og jeg synes de lykkes bedre enn på lenge.

Åpningslåten, den humoristiske «Litt av et liv», er en utrolig fengende poplåt. «I korte liv og lange år» er groovy så det holder, mens platas forløsende øyeblikk oppstår i tredjelåten «Ka skjer når det e natt», hvor den melankolske tonen til Kari treffer midt i hjerterota. Her fungerer også den mystiske synthen optimalt. Herfra og ut oppleves EP’en som helhetlig og meningsfull, og etterlater et påtakelig sterkt ønske om en fullengder.  

«Folk som ingen ser» handler om alle som har gått ut av tiden, og de som er igjen. «Kan være nåkka som går» er Karis beskrivelse av å bli eldre, mer bløthjertet og mindre hardhudet. Snakkesynginga på tampen av låten er uforlignelig:  

/ Og så blir man bedt i bryllup / Gi mæ styrke / Det e nesten dårlig gjort å be folk i bryllup / Begravelse e på en måte meir humant / Det loves ikkje meir enn det holdes /    

«Denne sangen» er Karis hyllest til publikum som har fylt kulturhus og storsaler landet over i mange år. Popklikk hyller Kari Bremnes og bandet – en av våre største artister noensinne. 

Foto: Kari Bremnes’ hjemmeside (promo)

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 233