Popklikks helgetips (28.09.24)

Fordi Popklikk-redaksjonen er en kulturell gjeng uten antydninger til å være verken highbrow eller ekkel-lektuelle som gir fullstendig blanke i kampen om begreper som woke, neologisme og kansellering, tenke vi det var på sin plass å gi noen kulturelt høyverdige tips nå som helgen henger over oss. Veloverveide og ordknappe tips der briefing med vår uovertrufne kulturelle kapital IKKE er målet (det hadde tatt seg ut). 

ALBUM

«Silver Patron Saints: The Songs Of Jesse Malin» (september 2024)

Popklikk er veldig glad i Jesse Malins musikalske univers og har anmeldt flere av hans plater. Det var derfor usedvanlig trist å motta nyheten om at han i fjor sommer ble rammet av spinal stroke som resulterte i at han ble lam fra midjen og ned og derfor nå er helt avhengig av rullestol. For å hjelpe Malin med å bli frisk igjen, har en imponerende gjeng kolleger og artister slått seg sammen og laget en plate der de fremfører Malins musikk. En plate bestående av en rekke av Malins glimrende låter fremført av artister som for eksempel Bruce Springsteen, Elvis Costello, Lucinda Williams, Graham Parker, Willie Nile, Ian Hunter og Susanna Hoffs, for å nevne noen. Til sammen 27 versjoner av Malins låter, som er med på å synliggjør hvilken eminent låtskriver han er. Inntektene fra salget går til Malins helbred, så her der bare å kjøpe plata, folkens. 

Steve Forbert: «Daylight Serving Time» (september 2024)

Steve Forbert er en gammel favoritt som nettopp dukket opp med nok et nytt album, det er vanskelig ikke å like om man digger fyren som debuterte med praktfulle «Alive On Arrivel» allerede i 1979. Og som fortsatte å gi ut mange særdeles gode album i perioden 1978-1996, før det begynte å dabbe av litt. Selv om «Daylight Serving Time», som forventet, ikke når opp til platene fra Forberts storhetsperiode, er det mye å glede over for gamle blodfans, som for eksempel «Clouds Rolls Past The Sky», «Sound Of Existense», «Pour A Little Glitter On It, Baby» og «Guilt Tripper». Bare det å høre stemmen til Forbert, er alltid i seg selv en aldri så liten fest.  

Jarvis Cocker: «Jarvis» (2006)

Måten Jarvis Cocker kombinerer det kommersielle og storslåtte med det mørke og merkverdige, er sjelden vare i dagens musikkunivers. På «Jarvis» hopper Cocker frem og tilbake mellom 60- og 70-tallet. Et tidvis mektig lydbilde á la Phil Spector/Jack Nietzsche kombineres med små doser glam- og punkrock. Jarvis’ gamle helt Scott Walker lusker selvfølgelig rundt i flere av låtene.

LÅTER

 Fjorden Baby!: «Discodancer» (september 2024)

«Discodanser» er Loddefjordens store sønner sin tredje singel fra deres første album på ni år som kommer om ikke så alt for lenge (tror vi). «Discodanser» er en litt mørk låt der pop, funk og disco, dominerer et lydbilde som er skrudd sammen av produsentlegenden Jørgen Træen. Noe som fungerer aldeles utmerket. Kanskje ikke like umiddelbar som de to foregående singlene, «Back In a Maybach» og «Spinnerwild», men likefullt en låt som sakte men sikker siger forbi lytteren på oppløpssiden. Så joda, vi snakker skikkelig opplett, folkens. 

Thåström: «Solen i den vänstra» (september 2024)

«Solen i den vänstra» er Thåströms første singel fra hans nye album, «Somliga av oss», som slippes den 18. oktober. En nydelig, saktegående låt Thåström har skrevet sammen med tangentmesteren Niklas Hellberg, der kirkeklokker, pianoakkorder, strykere og Thåströms vare stemme dominerer lydbildet. Klassisk Thåström, men likevel et noe mindre monumentalt og mer varmt og luftig lydbilde enn mange av låtene på de siste Thåström-skivene. Det er bare å begynne og glede seg til er nytt album fra Pimme.

DOKUMENTARER

«Wise Guy – David Chase and The Sopranos» (Max/HBO)

En dokumentar i to deler der regissøren Alex Gibny i følge Max «tar et dypdykk ned i psyken til Sopranos-skaperen David Chase og gir oss et unikt innblikk i denne ikoniske HBO-serien». Noe som stemmer og mer til, for resultatet er en glimrende dokumentar der vi gjennom grundig reasearch og intervjuer kommer skikkelig under huden på både Chase, manusforfatterene og ikke minst skuespillerne. Og avslutningen er, som serien, noe for seg selv. Om du digger Sopranos er det rett og slett ulovlig å gå glipp av denne.  

«Sqaring The Circle» (Netflix)

En utrolig fascinerende dokumentar laget av Anton Corbijn om duoen Hipgnosis som laget coverdesignet til utallige artister som for eksempel Pink Floyd, 10cc, Led Zeppelin og Paul McCartney. Hipgnosis, som i all hovedsak bestod av Aubrey «Po» Powell og Storm Thorgerson, var blant annet kjent for å være oppfinnerne av coverdesign som kunstform og mennene bak coverkunsten til plater som «House Of The Holy» (Led Zeppelin), «The Dark Side Of The Moon» (Pink Floyd), «Venus And Mars (Wings) og «Deceptive Bends (10cc). Historien bak coveret til Pink Floyds «Wish You Were Here» er spesielt interessant. Intervjuene med begge gutta, samarbeidspartner og artistene gjør dette til en sann opplevelse om man er glad i musikk.  

VIDEOER

Kathy J Pearson: «Those Goodbyes» (fra hennes nye album «Someday, Now»

Kate Bollinger – «What’s This About (La La La La)»(fra hennes nye album «Songs From A Thousand Frames Of Mind»

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1773